Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Tadika di Saint-Ouen-Du-Tilleul / ACAU Architectes

Tadika di Saint-Ouen-Du-Tilleul / ACAU Architectes - Fotografi Luaran

Tadika di Saint-Ouen-Du-Tilleul / ACAU Architectes - Fotografi Luaran, FasadTadika di Saint-Ouen-Du-Tilleul / ACAU Architectes - Fotografi Dalaman, Tingkap, Rasuk, Fasad

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Sekolah baharu ini berlangsung di pusat bandar Saint-Ouen-du-Tilleul bersebelahan dengan dewan bandar dan dewan serbaguna. Set peralatan di seluruh lebar plot, selari dengan jalan “Rue de l’Eglise”. Susun atur ini membolehkan ruang kediaman kanak-kanak dilindungi daripada pemandangan luaran, sambil membuka dengan murah hati ke taman permainan dan kawasan tanaman, menawarkan tempat tinggal dan pengajaran kepada pengguna berhubung dengan alam semula jadi.

Tadika di Saint-Ouen-Du-Tilleul / ACAU Architectes - Fotografi Dalaman, Rasuk, Fasad, TingkapTadika di Saint-Ouen-Du-Tilleul / ACAU Architectes - Fotografi Dalaman, Pencahayaan, RasukTadika di Saint-Ouen-Du-Tilleul / ACAU Architectes - Imej 25 daripada 35

Bumbung dua nada menawarkan analogi dengan rumah pinggir bandar di sekitarnya. Projek ini menggabungkan keselesaan, dengan perabot kayu bersepadu, kualiti seni bina dan fungsi dengan koridor lintasan yang ringan. Halaman “taman musim sejuk” membawa cahaya dan kehidupan ke tengah-tengah projek, sebagai tambahan kepada refleksi bioklimatik. Sebaliknya, kita boleh melihat penggunaan bahan semula jadi (bingkai kayu, penebat bulu kayu, plaster kapur semulajadi fermacell, bahagian dalam salutan dalam panel kayu cemara, dll…) mengikut pendekatan yang bertanggungjawab terhadap alam sekitar.

Tadika di Saint-Ouen-Du-Tilleul / ACAU Architectes - Fotografi DalamanTadika di Saint-Ouen-Du-Tilleul / ACAU Architectes - Fotografi Dalaman, Meja, Kerusi, Rasuk

Halaman polikarbonat, yang diletakkan di tengah-tengah bangunan adalah tempat tinggal dan berkumpul, menawarkan banyak kegunaan berbeza untuk mengajar kepada kanak-kanak kecil. Ia juga mempunyai peranan bioklimatik, dengan memanaskan sekolah secara pasif terima kasih kepada kesan rumah hijau semasa musim sejuk, dan dengan pengudaraan semula jadi bangunan semasa musim panas.

Tadika di Saint-Ouen-Du-Tilleul / ACAU Architectes - Fotografi Dalaman, Tingkap

Sekolah ini menawarkan koridor utama pencahayaan à. Selain lampu silang, patio dalaman juga membawa lebih banyak cahaya dan alam semula jadi ke dalam bangunan.

Tadika di Saint-Ouen-Du-Tilleul / ACAU Architectes - Fotografi Luaran

Perabot kayu yang sesuai mewujudkan tempat yang tenang dan hangat untuk kanak-kanak belajar, selain mempunyai kegunaan sebenar (tempat duduk, pasak, penyimpanan…).

Tadika di Saint-Ouen-Du-Tilleul / ACAU Architectes - Fotografi Luaran, Cityscape
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply