Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Surf House / KERJA LUKISAN

Surf House / KERJA LUKISAN - Fotografi Luaran, Tingkap

Surf House / KERJA LUKISAN - Fotografi Luaran, Tingkap, Fasad

Yangyang, bandar luncur air – Yangyang, yang merangkumi Gunung Seoraksan dan Laut Timur, dikenali sebagai bandar dengan pemandangan indah pergunungan dan laut. Ia adalah sebuah bandar kecil dengan populasi 28,000 orang tetapi ia menarik aliran pelancong yang berterusan yang melawat Yangyang untuk tarikan pelancong yang banyak. Bagaimanapun, Yangyang telah berubah sejak beberapa tahun lalu. Ketika bandar itu tiba-tiba muncul sebagai tarikan luncur air di negara ini, golongan muda mula datang ke Yangyang. Ketika orang ramai berkumpul untuk melayari, restoran, kafe dan kedai turut dibina dan bandar itu, yang dahulunya menghadapi had dalam pembangunan wilayah akibat masyarakat yang semakin tua, akhirnya digiatkan semula. Transformasi di bandar daripada budaya melayari bukan sahaja memeriahkan pelancongan malah turut menyebabkan pengaruh kebanjiran penduduk. Pelayar mula membina rumah di sekitar pantai di mana ia bagus untuk meluncur. Tambahan pula, peningkatan dalam infrastruktur pengangkutan wajar diberi perhatian sebagai latar belakang pengaktifan wilayah. Pembukaan Lebuhraya Seoul-Yangyang pada 2018 meningkatkan kebolehcapaian ke kawasan ibu kota dan memulakan pembekalan rumah. Begitu juga, Yangyang sedang menikmati kebangkitan daripada melayari.

Surf House / KERJA LUKISAN - Fotografi Luaran, Bata, Tingkap

Tanah berhampiran dengan gunung dan laut – Pantai Jukdo di Yangyang, di mana terletaknya rumah-rumah luncur air, merupakan kawasan yang menerajui budaya luncur air sehingga terdapat banyak tarikan dan aktiviti untuk dinikmati. Pantai ini bersebelahan dengan Pantai Ingu dan merupakan pantai berpasir yang terbentang sejauh 2 km dengan Jukdo, sebuah pulau dengan banyak buluh, di antaranya, dan menyajikan pemandangan pelik dengan hutan tebal bersama dengan pelbagai pub, kedai luncur air dan kafe. . Sepasang suami isteri, yang merupakan pemilik bangunan, melawat Yanygyang lebih kerap kerana mereka terpesona dengan tarikan di bandar itu, dan mereka tidak lama kemudian membina hubungan dengan penduduk tempatan dan membeli tapak selepas mendengar berita bahawa Kampung Twetgol terletak di barat Pantai Jukdo akan dibangunkan sebagai tapak perumahan. Tapak ini terletak selangkah dari pantai dan ketiga-tiga muka dikelilingi oleh gunung. Lautan tersembunyi di tepi jalan di timur yang terbuka dan memandangkan fakta bahawa bangunan akan dibina di atas tanah bersebelahan, tapak itu tidak mempunyai pemandangan yang indah. Walau bagaimanapun, terdapat sebuah gunung yang terletak di atas tanah yang agak luas sehingga terdapat banyak cahaya matahari dan kelebihannya ialah jalan masuk eksklusif dibahagikan. Terdapat sinar tersirat yang mencurah ke atas tanah berbentuk buatan dan sedikit sebanyak pemandangan bangunan yang boleh dijangka. Di tengah-tengah itu, kebimbangan memutuskan sikap menjadi titik permulaan reka bentuk.

Surf House / KERJA LUKISAN - Fotografi Luaran, Fasad, HandrailSurf House / KERJA LUKISAN - Imej 23 daripada 34Surf House / KERJA LUKISAN - Fotografi Dalaman

Tiga ela dengan angin sepoi-sepoi – Secara umumnya, rumah keluarga tunggal mempunyai halaman utama apabila memasuki rumah dari jalan raya, dan terdapat banyak kes di mana rumah terletak di sudut tapak. Walau bagaimanapun, tapak khusus ini terletak di kawasan hijau semula jadi, jadi kerja pembinaan hanya dibenarkan pada 20% tapak. Selepas merenung lama tentang cara menggunakan baki 80% tapak dengan betul, tiga ela telah direka bentuk. Selepas masuk melalui pintu keluar utama melepasi halaman pintu masuk, terdapat halaman dan melalui dapur di hadapan halaman, terdapat taman dalam. Susunan ini mendorong lanjutan persekitaran semula jadi. Struktur dalaman dan luaran tidak dipisahkan, kerana peluang untuk bahagian dalam memenuhi ruang luaran direka bentuk supaya bahagian luar dapat dinikmati sepenuhnya. Adalah penting untuk dapat melihat pemandangan gunung dan langit serta merasai angin sepoi-sepoi. Ia adalah kerana ia adalah rumah kedua yang terletak di atas tanah yang dikelilingi oleh alam semula jadi dan menyerlah dari rumah di bandar untuk memberikan pengalaman yang menenangkan.

Surf House / KERJA LUKISAN - Fotografi Luaran, Pagar, HandrailSurf House / KERJA LUKISAN - Imej 29 daripada 34Surf House / KERJA LUKISAN - Fotografi LuaranSurf House / KERJA LUKISAN - Imej 28 daripada 34Surf House / KERJA LUKISAN - Fotografi Luaran

Ruang kehidupan bukan harian – Pemilik membuat permintaan ringkas tentang reka bentuk dengan memikirkan rumah kedua dan rumah tamu. Pemiliknya mahukan rumah dengan bilik untuk pasangan suami isteri, ruang untuk tetamu menginap dan dapur berkongsi. Bahagian dalam dan luar bangunan utuh mencerminkan permintaan ringkas mereka. Ia adalah bangunan sederhana dua tingkat yang menunjukkan niat pemiliknya. Walaupun boleh membina bangunan empat tingkat di tapak, ia dibina sebagai bangunan dua tingkat memandangkan penggunaan bangunan itu. Dapur dan bilik tetamu terletak di tingkat satu dan terdapat bilik tidur untuk pasangan di tingkat dua. Memandangkan ia bukan ruang harian, bangunan itu dirancang supaya bilik-bilik memenuhi fungsi minimum. Dapur bebas di luar adalah peranti yang mencabar memandangkan sifat bukan harian dan berbeza dari rumah kedua. Tujuan rumah kedua adalah untuk menikmati kehidupan jauh dari bandar, jadi ruang tidak tertumpu pada kemudahan, dan tidak kira jika bilik dan dapur tidak bersambung. Dapur yang berfungsi sebagai persinggahan antara halaman dan taman dalam adalah laluan untuk menemui alam semula jadi dan ruang komuniti untuk berinteraksi dengan orang lain.

Surf House / KERJA LUKISAN - Fotografi Luaran, Tangga, Handrail

Muka hadapan dilanda ombak – Dalam kes bangunan yang terletak berhampiran lautan, kemasinan perlu diambil kira kerana sifat geografinya. Bahan penamat dengan ketahanan yang kuat dan penyelenggaraan yang mudah mesti dipilih agar bangunan itu utuh. Disebabkan oleh sebab-sebab ini, seni bina di tepi pantai kebanyakannya menggunakan batu, konkrit, dan aluminium tetapi konkrit terdedah telah digunakan memandangkan tekstur bahan mono. Daripada menggunakan kemasan licin yang berbeza dari persekitaran, corak direka bentuk untuk mengekspresikan batang kayu yang padat atau bentuk linear yang tidak teratur yang menyerupai gelombang yang melonjak. Acuan untuk pembinaan awam digunakan untuk menjelmakan garisan segi tiga selebar 20mm dan menegak. Bahagian yang lasak menyatakan perubahan semula jadi berdasarkan aliran masa. Jejak yang tidak dapat dibantu kerana persekitaran semula jadi diterima dengan cara yang tidak kasar. Di samping itu, corak dan kedalaman bahan mencipta pelbagai sisi berdasarkan cahaya. Terdapat perbezaan masa antara sisi dengan dan tanpa bayang daripada cahaya, dan kesan yang diberikan oleh bangunan berbeza-beza bergantung pada cahaya setiap jam.


Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply