Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Seni Bina Rumah / Breathe Edgars Creek

Edgars Creek House / Breathe Architecture - Fotografi Luaran, Fasad, Tingkap

Edgars Creek House / Breathe Architecture - Fotografi Luaran, Tingkap, Hutan

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Rumah ini menghormati negara. Terletak di tebing Edgar’s Creek, menghadap tebing batu pasir dan pokok bar besi, Edgars Creek House direka bentuk untuk menyambung ke alam semula jadi. Daripada mengetuai landskap, ia menawarkan peluang untuk hidup hanya sebagai sebahagian daripada sistem. Daripada memasang tapak ke rumah, kami menyesuaikan rumah dengan tapak. Edgar’s Creek House terdiri daripada satu siri volum beralun yang melangkah ke landskap, bertindak balas kepada cerun tapak. Ia adalah kesinambungan persekitaran dalaman dan luaran, terang dan gelap, berliku-liku dan melangkah melalui satu siri ruang, dibalut dengan bahan mentah, semula jadi. Ia mudah dan jujur ​​dalam pendekatannya terhadap penempatan dan perancangan, dengan tepat membingkai pemandangan pokok di sekelilingnya.

Edgars Creek House / Breathe Architecture - Fotografi DalamanEdgars Creek House / Breathe Architecture - Imej 10 daripada 14

Dengan pandangan utama Edgar’s Creek di sebelah barat tapak, kami membuka, berlorek dan mengalihkan udara rumah secara serentak melalui tapak tapak. Menghasilkan persekitaran mikro sambil menapis cahaya melalui skrinnya, brise soleil berubah-ubah mengikut cuaca dan musim, menyebabkan penduduk berada di persekitaran mereka. Tapak brise membentuk tulang belakang terbuka, dari mana rumah itu dipecahkan kepada tiga elemen, tiga astaka. Satu untuk tidur, satu untuk mandi, satu untuk hidup – masing-masing membingkai halaman tengah. Halaman dan setiap pavilion diasaskan dengan pemandangan landskap pokok kulit besi dan anak sungai yang berliku-liku di seberang sana.

Edgars Creek House / Breathe Architecture - Imej 11 daripada 14Edgars Creek House / Breathe Architecture - Fotografi Dalaman, TingkapEdgars Creek House / Breathe Architecture - Imej 12 daripada 14

Edgar’s Creek House bertindak balas terhadap materialiti tanah belukar tempatannya. Dinding tanah yang dirempuh melindungi fasad selatan, menyerupai tebing batu pasir di anak sungai di bawah. Sama seperti pokok-pokok di sekelilingnya, setiap astaka dihiasi dengan kulit besi mentah. Tiada jubin – kawasan basah disiapkan di geladak Ironbark Australia, manakala dapur menampilkan bahagian atas bangku Messmate dengan percikan loyang mentah. Lantai keseluruhannya adalah Tasmania Oak yang dikitar semula dengan pengecualian ruang tamu tenggelam, yang disiapkan dengan batu. Semua peralatan paip adalah tembaga mentah dan paip tembaga bengkok tersuai dengan batang hos loyang ringkas. Menghadap ke barat, tapak kaki brise diperbuat daripada tiang Ironbark Kelabu dengan pintu gelangsar Ironbark. Rumah itu direka bentuk untuk surut ke dalam landskap, mengutamakan tempat perlindungan dan tempat perlindungan. Edgar’s Creek House ialah tempat percutian aman yang bertekstur, ringkas dan jujur.

Edgars Creek House / Breathe Architecture - Fotografi LuaranEdgars Creek House / Breathe Architecture - Fotografi Dalaman, Dapur, Meja, Kerusi, Rasuk, Meja

Penyata Kemampanan. Di Breathe, kami sentiasa mengutamakan etika daripada estetika. Jejak kaki yang lebih kecil, kemasan yang kurang digunakan, bahan yang lebih teguh dan pembinaan yang lebih cekap – akhirnya bertujuan untuk membina lebih sedikit dan memberi lebih banyak. Rumah Edgar’s Creek direka bentuk supaya bebas bahan api fosil dalam operasi. Ia termasuk dua tangki air hujan bawah tanah 5,000 liter, pam haba elektrik untuk pemanasan air panas, dan peruntukan untuk pemanasan hidronik dan panel tatasusunan suria atas bumbung dengan penyimpanan bateri. Direka bentuk dengan kemampanan bahan di barisan hadapan, bahan dikitar semula, boleh dikitar semula dan sumber tempatan jika boleh. Menghapuskan kemasan berlebihan, bahan dibiarkan mentah dan terdedah. Tingkap dan pintu lif dan gelongsor berlapis dua yang dipecahkan secara haba memastikan persekitaran dalaman yang tertutup rapat. Ini melengkapkan orientasi suria pasif rumah, meningkatkan prestasi terma dan kestabilan suhu dalaman. Di samping itu, perhatian yang teliti telah diberikan untuk menapis matahari musim panas dengan bukaan yang ditebuk dan skrin kayu di seluruh astaka.

Edgars Creek House / Breathe Architecture - Fotografi Dalaman
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply