Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Rumah Tabià S. Stefano / SBSA ⎮ SANDRI BARBARA SMANIOTTO ANDREA ARCHITETTI ASSOCIATI

Rumah Tabià S. Stefano / SBSA ⎮ SANDRI BARBARA SMANIOTTO ANDREA ARCHITETTI ASSOCIATI - Fotografi Luaran, Tingkap, Hutan

Rumah Tabià S. Stefano / SBSA ⎮ SANDRI BARBARA SMANIOTTO ANDREA ARCHITETTI ASSOCIATI - Fotografi Luaran, Hutan, Tingkap

Konsep. Projek pengubahsuaian mengubah bangunan sedia ada menjadi rumah percutian untuk keluarga yang sukakan gunung. Pemulihan bangunan yang dipanggil tabià (pernah digunakan sebagai kandang dan bangsal) menjadi peluang untuk mencipta semula, secara kontemporari, sebuah bangunan yang berkait kuat dengan tradisi pertanian tempatan. Disisipkan dalam plot yang landai, di lorong kedua berkenaan dengan tepi jalan dan bangunan yang menghadapnya, tabià berkembang menjadi 3 peringkat: satu bahagian bawah tanah dengan struktur hibrid dalam batu dan konkrit; satu perantaraan dengan struktur dalam tiang kayu dan rasuk, di mana terdapat juga pintu masuk utama; dan loteng mengunjur julur pada keempat-empat sisi.

Rumah Tabià S. Stefano / SBSA ⎮ SANDRI BARBARA SMANIOTTO ANDREA ARCHITETTI ASSOCIATI - Fotografi LuarRumah Tabià S. Stefano / SBSA ⎮ SANDRI BARBARA SMANIOTTO ANDREA ARCHITETTI ASSOCIATI - Fotografi Luaran, Tingkap

Untuk menghormati watak harta itu, pendekatan yang bersih dan kontemporari telah diambil untuk pengubahsuaian. Selaras dengan keinginan untuk mengekalkan keseimbangan yang rapuh dan keselarasan antara tradisi vernakular dan watak kontemporari, perincian telah diolah semula yang cenderung memberikan watak yang lebih abstrak dan neutral bagi keseluruhannya.

Rumah Tabià S. Stefano / SBSA ⎮ SANDRI BARBARA SMANIOTTO ANDREA ARCHITETTI ASSOCIATI - Fotografi Luaran, FasadRumah Tabià S. Stefano / SBSA ⎮ SANDRI BARBARA SMANIOTTO ANDREA ARCHITETTI ASSOCIATI - Fotografi Dalaman, Dapur, Fasad, Rasuk, HandrailRumah Tabià S. Stefano / SBSA ⎮ SANDRI BARBARA SMANIOTTO ANDREA ARCHITETTI ASSOCIATI - Imej 23 daripada 28

Strategi. Bangunan itu telah dibongkar, dikonfigurasikan semula dan dikembangkan di sebelah timur, menawarkan tafsiran semula arkiteknik dan berfungsi bagi bangunan itu. Skim pengedaran tipikal bangunan tempatan telah diambil alih: ruang dalaman telah dibahagikan kepada 3 bahagian di mana tangga menduduki bahagian tengah. Di tingkat bawah, yang bersentuhan rapat dengan bangunan sedia ada di sekeliling, bilik dan kawasan perkhidmatan telah diletakkan, manakala ruang tamu telah diletakkan di loteng, di mana ia mungkin untuk menikmati landskap indah Dolomites.

Rumah Tabià S. Stefano / SBSA ⎮ SANDRI BARBARA SMANIOTTO ANDREA ARCHITETTI ASSOCIATI - Fotografi Dalaman, Sofa, TingkapRumah Tabià S. Stefano / SBSA ⎮ SANDRI BARBARA SMANIOTTO ANDREA ARCHITETTI ASSOCIATI - Imej 26 daripada 28

Dapur/ruang tamu yang selesa dan luas terletak di tengah-tengah rumah dan mendapat manfaat daripada tingkap berlapis tinggi dari lantai ke siling yang menghadap ke pergunungan di selatan dan hutan di utara. Pentafsiran semula unsur tradisional telah membolehkan kami mencari bahasa baharu, estetika koheren baharu yang dikaitkan dengan tradisi tempatan. Projek yang mampu berinteraksi dengan persekitaran dan tradisi.

Rumah Tabià S. Stefano / SBSA ⎮ SANDRI BARBARA SMANIOTTO ANDREA ARCHITETTI ASSOCIATI - Fotografi Luaran, Tingkap, Hutan
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply