Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Rumah Pinjarra Hills / Sullivan Skinner

Rumah Pinjarra Hills / Sullivan Skinner - Fotografi Luaran, Fasad, Tingkap

Rumah Pinjarra Hills / Sullivan Skinner - Fotografi Luaran, Tingkap, Taman

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Di tanah bercerun di sebelah anak sungai di pinggir separa luar bandar Brisbane, Pinjarra Hills House menyesuaikan dan memanjangkan kediaman bata 1970-an yang ringkas untuk menarik minat penghuninya dengan landskap, dan satu sama lain, sebagai sebahagian daripada kehidupan seharian mereka.

Rumah Pinjarra Hills / Sullivan Skinner - Fotografi Luaran, Tingkap

Konteks dan Ringkas. Taklimat untuk rumah keluarga ini adalah untuk menambah baik ruang sosial dan hubungannya dengan kolam renang, meningkatkan keluasan dan kebolehgunaan dapur dan bilik mandi, dan menjelaskan ketibaan dan kemasukan pelawat. Aktiviti harian teras keluarga sebelum ini telah dijalankan di zon berasingan yang tidak saling berkaitan. Objektif projek utama adalah untuk mencantumkan aktiviti ini bersama-sama, membolehkan keluarga memasak, menjamu selera, bermain, berenang dan berehat dalam alam domestik yang berkembang dan saling berkaitan.

Rumah Pinjarra Hills / Sullivan Skinner - Fotografi Dalaman, Meja, KerusiRumah Pinjarra Hills / Sullivan Skinner - Imej 20 daripada 23Rumah Pinjarra Hills / Sullivan Skinner - Fotografi Dalaman, Ruang Makan, Meja, Kerusi

Kekurangan kritikal rumah asal adalah pemutusan fizikal dan visualnya dari tapak. Dapur dan ruang makan diselubungi bumbung teres rendah yang menggelapkan bahagian dalam. Peredaran antara dalam dan luar dikekang oleh ruang makan yang ketat, dicubit oleh kepungan kolam yang besar, dan tercabar secara topografi disebabkan paras tanah yang telah diubah sebelumnya.

Rumah Pinjarra Hills / Sullivan Skinner - Fotografi Dalaman, Ruang TamuRumah Pinjarra Hills / Sullivan Skinner - Imej 22 daripada 23Rumah Pinjarra Hills / Sullivan Skinner - Fotografi Dalaman

Respons Reka Bentuk. Bekerja dengan bajet yang sederhana dan bahan biasa, falsafah reka bentuk teras adalah untuk menekankan kualiti asas ruang dan untuk membolehkan kesedaran langit dan landskap dari luar dan dalam. Kerja-kerja baharu itu termasuk dua bentuk adik-beradik yang disusun longgar sepanjang kontur tinggi. Bersama-sama mereka menyusun semula ruang terbuka antara sebagai teres untuk kolam sedia ada. Borang ini memuatkan bilik keluarga dan pavilion serta menampilkan tepi yang panjang sebagai apertur kepada kanopi pokok kayu putih dan pain yang padat. Sebagai tindak balas kepada kesederhanaan rumah runcing asal 1970-an, penambahan runcing secara rasmi tegas dan terdiri daripada beberapa bahan.

Rumah Pinjarra Hills / Sullivan Skinner - Fotografi Luaran, Pagar, Tingkap, FasadRumah Pinjarra Hills / Sullivan Skinner - Fotografi Luaran, Taman, DekRumah Pinjarra Hills / Sullivan Skinner - Imej 23 daripada 23

Keinginan untuk menutup utara dan timur untuk privasi dari kediaman jiran mendorong strategi yang sepadan untuk menguatkan cahaya siang di pedalaman baharu. Untuk tujuan ini, cahaya siang diperkenalkan dari atas melalui tiga aci skylight terbuka, diedarkan untuk mengimbangi aras cahaya di seluruh bilik dan untuk mendaftar variasi cahaya siang bermusim dan harian. Bukaan pintu, tingkap dan jendela langit diletakkan di tepi lantai, dinding dan siling untuk meresap cahaya siang yang lembut di seluruh permukaan dan meminimumkan silau. Lebih daripada sekadar tinggal di rumah itu, rumah yang telah dikonfigurasikan semula dan diperluaskan kini membolehkan pemilik dan anak-anak mereka mendiami landskap tersebut.

Rumah Pinjarra Hills / Sullivan Skinner - Fotografi Luaran, Pintu, Fasad, Taman, Halaman
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply