Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу
© Alberstudio

© Alberstudio

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Casa Pinar ialah projek yang terletak di pinggir bandar, terletak di dalam hutan, dan -seperti kebanyakan projek kami- merupakan akibat serta-merta daripada konteksnya sendiri. Prinsip reka bentuk ditentukan oleh lokasi dari lawatan pertama ke tapak: Tidak membuang satu pokok pun dan menjalin rumah dengan persekitaran. Hutan bersama-sama dengan topografi menghasilkan sebuah rumah yang menggunakan ruang perkhidmatan sebagai asas batu untuk kemudian memisahkan diri dan menampung kehidupan keluarga pada satu tahap sahaja.

© Alberto Figueroa Esqueda© Daniel Villanueva Sandoval© Alberstudio

Mengambil kira kedudukan setiap pokok rumah itu membuka, berpusing, dan mengecut sendiri, menyesuaikan bukan sahaja kepada keperluan pengguna tetapi juga kepada keperluan yang perlu dilakukan oleh hutan. Dengan cara itu, apabila ia berinteraksi dengan rumah, hutan menjadi kekisi hidup yang terbuka di ruang tamu dan menutup di ruang intim yang memerlukan lebih privasi.

© Alberstudio© AlberstudioPelan - Tingkat bawahBahagian© Daniel Villanueva Sandoval© Alberstudio

Meletakkan bangunan dalam konteks semula jadi dan hidup yang sentiasa berubah, membuatkan kami memikirkan unsur-unsur yang akan memberikan bangunan itu sifat boleh ubah yang sama. Dengan mencadangkan bahan yang memihak kepada patina dan haus, mencipta terusan dan cerun yang menerima air dan menjemputnya untuk tinggal seketika, dan juga dengan mereka bentuk tempat untuk melihat peredaran masa dalam setiap musim.

© Alberstudio
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply