Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Rumah Nathos / Edouard Brunet + François Martens

Nathos House / Edouard Brunet + François Martens, © Maxime Vermeulen

© Maxime Vermeulen

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Terletak di kawasan perumahan di pinggir Brussels, rumah baharu ini direka bentuk untuk digabungkan secara diam-diam sambil menegaskan watak kontemporarinya. Ia sebahagiannya tersembunyi di sebalik tumbuh-tumbuhan yang telah dipelihara dan dicirikan oleh volumetry yang sangat mendatar. Isipadu yang digantung menghiasi muka hadapan dengan hanya tingkap unjur besar di sudut mewujudkan interaksi antara bahagian dalam dan jalan. Dinding batu mendatar yang besar melabuhkan rumah ke tanah, memastikan privasi tingkat bawah dan membolehkan untuk memberikan urutan ke pintu masuk rumah. Mereka juga berbeza dengan seni bina yang lebih halus dan putih di seluruh rumah.

© Maxime Vermeulen© Maxime Vermeulen

Beberapa paksi visual didedahkan secara beransur-ansur. Mereka mementaskan elemen seni bina utama: teres hadapan yang boleh dilihat dari pintu masuk, tangga monumental yang ditemui kemudian, dan bahagian dalam bermandikan cahaya yang membuka sepenuhnya ke taman. Paksi visual ini memanjang ke luar, terutamanya yang terletak di tingkat satu yang membuka perspektif yang indah ke arah jalan yang menghadapnya di hadapan.

© Maxime Vermeulen© Maxime Vermeulen

Paksi visual dan peredaran ini terdapat di mana-mana. Mereka memberikan pemandangan rumah dalam semua panjangnya. Ia juga menyerlahkan kesan ruang dan mendedahkan kecairan yang hebat antara ruang dalaman. Ini membuka satu sama lain dan ketinggian berkembar menghubungkan ruang tamu di tingkat bawah dengan ruang serba guna di tingkat pertama. Ruang ini bermandikan cahaya matahari kerana ia mendapat manfaat daripada pelbagai sumber cahaya, termasuk satu zenithal di atas tangga. Tangga adalah salah satu karya agung rumah ini. Bentuknya yang melengkung dan lembut menghiasi dan mencirikan ruang.

Rajah 1Rajah 2Rajah 3

Terima kasih kepada bentuk Lnya, rumah itu mendapat manfaat daripada matahari sepanjang hari dan sangat terang. Pada sebelah petang, matahari mula bersinar melalui fasad hadapan. Ia kemudian melalui teres bahawa matahari datang untuk menerangi bahagian dalam sambil memastikan keintiman penduduk berkat dinding batu yang besar. Teres ini membentuk semacam taman berdekatan berbeza dengan bukaan besar yang menjadikan persekitaran berhutan sebagai latar belakang kehidupan seharian. Rumah ini sememangnya dicirikan oleh tingkap besar dari lantai ke siling yang menduduki hampir keseluruhan fasad belakang di tingkat bawah. Tingkap terbesar berukuran 535cm x 270cm. Untuk mengelakkan terlalu panas, tingkap ini dilengkapi dengan penapis solar.

© Maxime Vermeulen© Maxime Vermeulen

Butiran kaca struktur, yang dibangunkan khusus oleh arkitek untuk projek ini, membuat bingkai hilang, menawarkan pemandangan terbuka sepenuhnya dan tidak terhalang dari pedalaman. Butiran unik ini secara teknikalnya rumit dan memberikan kehalusan dan keanggunan pada fasad. Di tingkat atas, pemandangan dan cahaya dipisahkan daripada pengudaraan. Oleh itu bahagian berlapis dibetulkan dan bingkai pembukaan adalah legap. Ini membolehkan untuk membebaskan pandangan di luar daripada sebarang kontingensi teknikal.

© Maxime Vermeulen© Maxime Vermeulen

Elemen galas beban (dinding dan lantai) diperbuat daripada kayu pepejal (CLT) dan logam. Ini membenarkan untuk mengehadkan berat pembinaan dan dengan itu mengurangkan asas dan bahagian tiang logam. Oleh itu, kesan ringan pada keseluruhannya diperkukuh. Dinding kayu pepejal juga menarik dari segi struktur untuk mencipta julur pintu masuk dan membolehkan untuk menyekat jejak karbon pembinaan baharu ini.

© Maxime Vermeulen
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply