Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Rumah di Massís del Garraf / Slow Studio

Rumah di Massís del Garraf / Slow Studio - Fotografi Luaran, Tingkap, Fasad

Rumah di Massís del Garraf / Slow Studio - Fotografi Luaran, Tingkap, Bata, Fasad

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Matlamat projek ini adalah untuk mencapai rumah keluarga tunggal dengan penggunaan sifar dan persekitaran dalaman yang sihat melalui strategi bioklimatik.

Rumah di Massís del Garraf / Slow Studio - Fotografi Luaran, Tingkap, Bata, Fasad

Rumah ini berdasarkan program padat 90 m2, oleh itu, untuk mengoptimumkan prestasi iklim kawasan permukaan yang terhad, kami memutuskan untuk memilih pelan lantai persegi padat, yang mempunyai kelebihan untuk mengelakkan kehilangan haba di bahagian hadapan tetapi juga keburukan tidak membenarkan cahaya matahari langsung ke selatan di bilik belakang.

Rumah di Massís del Garraf / Slow Studio - Fotografi Dalaman, Ruang Tamu, Meja, RasukRumah di Massís del Garraf / Slow Studio - Imej 28 daripada 37Rumah di Massís del Garraf / Slow Studio - Fotografi Dalaman, Ruang Tamu, Kerusi

Atas sebab ini, ruang tengah yang menangkap cahaya dan haba telah direka bentuk dalam bentuk atrium tertutup dengan bukaan ke selatan di bahagian atas yang naik di atas bumbung. Oleh itu, bilik-bilik rumah pasif ini disusun di sekeliling atrium bioklimatik, ruang berketinggian dua pusat yang mengumpul haba berkat bukaan atas ke selatan dan yang membolehkan untuk menyegarkan bilik di zon utara dan menjana pengudaraan bersilang.

Rumah di Massís del Garraf / Slow Studio - Fotografi Dalaman, Almari, Rak, Rasuk

Dengan cara ini atrium menjana fasad kedua untuk keuntungan suria dan menyimpan udara panas yang akan kami gunakan untuk kelebihan kami untuk pengudaraan rumah.

Rumah di Massís del Garraf / Slow Studio - Fotografi Dalaman, Kayu, Pintu, Rasuk, Tingkap

Oleh itu, kami mencapai ruang tengah dengan udara berstrata (udara panas naik) yang juga merupakan pengumpul suria di bahagian atasnya dan mempunyai program pelbagai guna, yang boleh digunakan sebagai ruang tamu tambahan, ruang makan atau hanya ruang akses percuma untuk kawasan malam.

Rumah di Massís del Garraf / Slow Studio - Fotografi Dalaman, PintuRumah di Massís del Garraf / Slow Studio - Imej 25 daripada 37Rumah di Massís del Garraf / Slow Studio - Fotografi Dalaman, Kerusi, Tingkap

Di samping itu, pelanggan secara nyata meminta untuk melihat ke utara dan untuk tujuan ini atrium mempunyai mezanin kecil yang boleh diakses dengan tangga jenis perpustakaan yang boleh digerakkan di sepanjang atrium atau tersembunyi apabila tidak perlu.

Rumah di Massís del Garraf / Slow Studio - Fotografi Dalaman, Almari, Rak

Sistem pembinaan adalah berdasarkan dinding dua batu dalaman dan kerja bata luaran dengan penebat di antara mereka. Di kawasan akses, dinding bata terdedah menghasilkan kekisi separa terbuka yang membolehkan akses ke rumah menonjol. Perlindungan suria bukaan disediakan oleh tirai tekstil luaran.

Rumah di Massís del Garraf / Slow Studio - Fotografi Luaran, Tingkap, Taman, Patio

Untuk menjana air panas dan pemanasan pada hari musim sejuk, kami menggunakan dandang biojisim dengan pelet yang menyalurkan sistem radiator konvensional.

Rumah di Massís del Garraf / Slow Studio - Fotografi Dalaman, Tingkap

Pembaharuan udara di rumah ini dilakukan melalui atrium pusat dengan menggunakan alat pengudaraan yang memperkenalkan udara dari titik tertinggi galeri dan yang pengekstrakannya terletak di kawasan basah bilik mandi dan dapur.

Rumah di Massís del Garraf / Slow Studio - Fotografi Luaran, Tingkap
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply