Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Rumah Campestre / LEIVA arquitetura

Rumah Campestre / LEIVA arquitetura, © Gabriel Konrath

© Gabriel Konrath

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Soalan pertama yang kami tanya semasa kami memulakan projek ini ialah: bagaimana reka bentuk rumah di atas kertas kosong? Tanah dengan ruang kosong, tanpa jiran rapat dan tanpa visual persekitaran yang sangat diperlukan: apa yang perlu berpaut supaya kita boleh mencipta projek yang bermakna?

© Gabriel Konrath

Permintaan pelanggan adalah sedikit: kawasan sosial adalah pusat rumah, menerima rakan dan keluarga secara bersepadu dan berhubung adalah keinginan terbesar. Di samping itu, mereka mahukan rumah yang di atas segalanya berfungsi dan menjimatkan.

© Gabriel KonrathPelan - Tingkat bawah© Gabriel Konrath

Dengan itu, kami menggunakan keadaan cuaca sebagai pemacu utama projek untuk menjana keselesaan di ruang dalaman: berdasarkan itu kami memutuskan untuk membuat pembinaan segi empat tepat (bentuk yang lebih menjimatkan), dengan muka membujur menghadap utara (fasad dengan cahaya matahari yang lebih baik).

Rajah 01

Kawasan intim dan kawasan sosial dibahagikan oleh pejabat kecil, diminta oleh pelanggan yang bekerja dari pejabat rumah, ruang yang juga berfungsi sebagai penghalang akustik, mengurangkan bunyi di dalam bilik tidur apabila kawasan sosial digunakan. Kawasan sosial mempunyai bukaan besar ke selatan yang membolehkan banyak cahaya semula jadi tanpa kemasukan haba, di samping menjadikan integrasi total dengan hutan sedia ada di belakang tanah, dengan kebun sayur dan dusun.

© Gabriel Konrath

Semua kawasan penginapan pendek menghadap ke selatan dan dobi mempunyai tangki luaran, untuk membersihkan selepas bekerja di atas tanah atau untuk melakukan cucian pertama makanan yang dituai di taman!

Di kawasan intim, tingkap besar mengintegrasikan bilik tidur secara langsung dengan kawasan luar. Atap bersaiz strategik menghalang kemasukan matahari musim panas tetapi membenarkan ia memasuki musim sejuk, memanaskan persekitaran. Sentiasa bekerja dengan persekitaran yang memihak kepada seni bina, pokok-pokok daun luruh telah ditanam mewujudkan iklim mikro pada fasad ini.

© Gabriel Konrath

Materialiti dan kelantangan rumah itu direka untuk merujuk kepada rumah. Rumah tradisional dengan bumbung berbumbung yang merupakan lukisan pertama yang kita pelajari tentang sebuah rumah.

© Gabriel KonrathRajah 02

Kami percaya bahawa melalui seni bina kami boleh mempengaruhi perasaan orang di dalam ruang, cara mereka berinteraksi dan jenis pengalaman yang akan mereka alami. Oleh itu, di kawasan sosial, kami memilih siling kayu yang landai, mengukuhkan perasaan rumah dan penerimaan. Bingkai kayu dan lantai vinil juga sepadan dengan perasaan ini. Jubin sandwic metalik memberikan sentuhan kemodenan kepada isipadu luaran dan memainkan peranan penting dalam penebat haba.

© Gabriel Konrath© Gabriel Konrath

Pembinaan rumah itu dibuat dengan sistem batu yang rasional memikirkan ekonomi pembinaan dan mengurangkan pembaziran bahan.

© Gabriel Konrath

Oleh itu, rumah Campestre yang terletak di komuniti Campestre Alto, kawasan luar bandar sebuah perbandaran kecil di Rio Grande do Sul, walaupun tanpa syarat yang ditetapkan, tidak boleh berada di tempat lain, kerana ia berkait rapat dengan persekitarannya dan kawasannya. keadaan semula jadi, mencipta seni bina berkualiti untuk sensasi yang dicadangkan, memanfaatkan sumber yang ada secara bijak dan tanpa keterlaluan.

© Gabriel Konrath
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply