Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Rumah Berpusat / juga arkitek

© Brandon Shigeta

© Brandon Shigeta

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Menghampiri Rumah Berpusat dari jalan, skrin padat kaktus San Pedro memberi laluan kepada bentuk rectilinear minimalis yang disalut dengan sisipan skrin hujan shou sugi ban hangus, berdiri berbeza dengan kerimbunan polikromatik landskap. Dimaklumkan oleh keseimbangan kesendirian meditasi dan kehidupan komunal yang meriah, rumah itu direka bentuk sebagai satu siri keadaan bersarang yang disusun secara konsentrik: “kiub” dalaman, dalam cangkang pengantara ruang untuk aktiviti komunal, dalam perimeter landskap. Kebanyakan program persendirian adalah teras, dan kebanyakan orang awam berorientasikan hubungan dengan landskap dan bandar di luar.

© Brandon Shigeta© Brandon Shigeta

Aktiviti intim seperti mandi, meditasi, regangan dan tidur berlaku dalam volum “kiub” pusat, manakala aktiviti komunal seperti memasak bersama-sama, menonton bola sepak dengan rakan-rakan dan mengambil projek kreatif berlaku antara kiub dan cangkang luar. Kerja kilang yang terperinci dengan teliti pada muka kubus memudahkan peralihan yang lancar antara zon ini: satu zon menyembunyikan peralatan sedia panel dan memberi ruang untuk lampu langit yang menarik cahaya ke kaunter dapur. Zon lain menyembunyikan storan yang direka untuk menyimpan segala-galanya daripada teka-teki hingga bekalan kraf—objek yang menyokong hobi keluarga yang terbentang di ruang tamu yang luas dan dibanjiri cahaya.

© Brandon Shigeta© Brandon Shigeta© Brandon Shigeta

Secara keseluruhannya, bahagian dalamannya terdiri daripada tekstur tersuai dan butiran halus yang nakal untuk menghasilkan ruang tamu yang terang dan lembut. Lantai Dinesen berlantai lebar terbentang di seluruh, dan plaster memberikan kualiti yang berkilauan, sentiasa bergerak ke dinding dan siling, menghasilkan kesan tekstur sambil mengekalkan palet neutral yang membolehkan seni dan perabot memberikan kehangatan dan keceriaan. Secara ketara, tingkap dari lantai ke siling menembusi rumah, memperdalam cahaya ke dalam ruang dan membingkai landskap luaran. Lampu langit arca yang disembunyikan oleh satah julur “bermain permainan mengintip semasa anda mengelilingi ruang,” kata Chung, dan menambah banjir kilauan.

© Brandon Shigeta

Beralih dari tengah rumah keluar, bilik tidur tengah teras dicirikan oleh siling berkubah kayu oak putih yang cahaya langitnya menarik cahaya pagi ke dalam ruang. Pada satu dinding, panel kisar CNC tersuai dengan alur lembut mencipta tekstur bayang-bayang berkrenulasi. Dimaklumkan oleh minat terhadap butiran yang tidak dijangka, kerja kilang ini bersaiz sesuai dengan almari pakaian pasangan dengan ketepatan; contohnya, kasut individu diukur untuk memastikan jarak yang cukup dan tepat. “Kami berhasrat untuk meningkatkan pengalaman hidup pemilik dan mahu memastikan kami memenuhi semua keperluan mereka,” kata Chung. Juga terletak di kiub tengah, sebuah bilik untuk regangan dan meditasi dipenuhi dengan kilang bergerigi lembut yang menyembunyikan storan berdimensi untuk memuatkan peralatan yoga, manakala panel dinding kayu oak putih dan felt serta sistem tangga/pasak tersuai melengkapkan ruang.

© Brandon Shigeta© Brandon Shigeta

Muncul dari teras rumah, geometri segi empat tepat lampu langit dapur bertindak balas kepada bentuk kiub tengah dan dicerminkan oleh pulau dapur, dicat hitam untuk menyerlahkan fizikalnya berbanding dengan banjir cahaya putih di atas. Penyesuaian lucu dan suka bermain seperti bangku langkah tersembunyi yang diaktifkan dengan sepakan di bawah singki dan laci sampah kucing tersuai disepadukan ke dalam kerja kilang.

Bersebelahan, ruang tamu/ruang makan diaktifkan oleh skylight tersuai yang dibangunkan untuk menarik siling ke langit dan mencipta geometri muka yang memantulkan cahaya barat daya melalui ruang. “Geometri skylight itu sendiri yang tidak dijangka dan diselaraskan dengan teliti dan siling ruang tamu berbentuk di bawah menghasilkan bacaan bilik yang berubah-ubah yang berubah secara radikal apabila dilihat dari utara ke selatan apabila seseorang melintasi ruang,” kata Barrett.

© Brandon Shigeta© Brandon Shigeta

Apertur ini menguatkan perabot bilik yang hangat dan bertenaga (dipilih secara kolaboratif oleh Barrett dan pemiliknya) dan karya seni grafik daripada koleksi pasangan itu. Di dinding utara, sofa Neowall oleh Living Divani dan pemasangan Sol Lewitt berjejer di atas diapit tingkap dari lantai ke siling yang masing-masing membingkai pemandangan kehijauan yang memenuhi halaman tepi dan hadapan. Begitu juga, dua tingkap luas di dinding timur mencipta latar belakang yang subur dan penuh untuk meja makan tersuai, diperbuat daripada papan Douglas Fir dengan kemasan kapur dan direka oleh Barrett.

© Brandon Shigeta

Lorong menuju ke belakang rumah juga diselingi dengan tingkap yang tinggi. Dalam pendekatan yang berbeza tetapi sama sensitif terhadap cahaya semula jadi, dinding selatan telah menebal dengan ketara untuk bertindak balas kepada matahari yang terik dan keadaan haba, sambil menyediakan simpanan yang mencukupi. Dua pejabat diletakkan di bahagian belakang, menghadap ke halaman belakang dan kolam.

© Brandon Shigeta
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply