Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Pusat Rekreasi Singing Hills / Perkins&Will

Pusat Rekreasi Singing Hills / Perkins&Will, © James Steinkamp Photography

© James Steinkamp Photography

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Reka bentuk Pusat Rekreasi Singing Hills bermula dengan bajet dan program sederhana yang terletak di pinggir pusat bandar Dallas. Tapak ini menawarkan puncak bukit yang diselingi oleh singkapan batu kapur semula jadi, persekitaran berhutan lebat dan bersebelahan dengan laluan transit awam baharu. Keterujaan yang semakin meningkat tentang projek itu membawa kepada satu siri mesyuarat komuniti di mana para peserta menghasilkan senarai aspirasi untuk bangunan itu, meminta agar ia menjadi mercu tanda, mempunyai identiti yang jelas, dan mengutamakan komuniti dan landskap semula jadi.

© James Steinkamp Photography© James Steinkamp Photography

Melalui penglibatan dengan orang ramai dan tafsiran matlamat mereka, pasukan reka bentuk membayangkan bangunan itu sebagai sekeping infrastruktur tapak, menyatukan rangkaian kenderaan, kereta api, basikal dan alam sekitar untuk membentuk ruang berlapis pertukaran sosial dan kesejahteraan. Untuk mencapai ungkapan ini, pereka bentuk meletakkan bangunan itu sedekat mungkin dengan laluan kereta api, menghubungkan kedua-duanya dengan laluan terus dan plaza yang dipenuhi pokok.

© James Steinkamp Photography

Strategi reka bentuk utama melibatkan menggali gimnasium ke lereng bukit untuk mengikuti topografi tapak dan mengurangkan sebahagian besar isipadu ruang, dengan itu mengekalkan skala manusia dan memperkenalkan pemandangan mengejut ke dalam aktiviti gim.

© James Steinkamp Photography

Reka bentuk bangunan melibatkan dan mentafsir semula persekitaran semula jadi di sekeliling. Kanopi pokok sedia ada diabstrakkan sebagai satah atas beralun, membingkai pandangan, mendedahkan aktiviti di dalam, dan membenarkan rupa bumi semula jadi mengalir secara visual melalui bangunan. Strategi penapisan, pelapisan dan penyaringan memaklumkan ekspresi dalaman dan menyediakan tetapan pemulihan yang sebati dengan ekosistem semula jadi. Penggunaan secara eksklusif tumbuhan asli Texas, dan permaidani bunga liar mewujudkan semula flora semula jadi keadaan pra-pembangunan tapak.

Pelan TapakKonsep

The Singing Hills Recreation ialah tempat untuk interaksi sosial, direka untuk menggalakkan pertindihan jumlah aktiviti yang paling banyak. Kemudahan awam baharu ini diberi identiti yang jelas sebagai tempat masyarakat berkumpul dan menggalakkan tingkah laku sihat. Memanfaatkan kejiranan yang kurang mendapat perhatian sejarah, reka bentuk ini memberikan pengalaman berskala manusia dengan tahap kehadiran sivik yang tinggi.

© James Steinkamp Photography© James Steinkamp Photography© James Steinkamp Photography

Ini dicapai melalui konsep yang jelas yang dinyatakan melalui palet bahan mudah dan butiran halus. Akses terus ke pusat bandar Dallas melalui rel ringan menawarkan peluang ekonomi yang diperluaskan dan membolehkan pusat itu berfungsi sebagai simbol dan pintu masuk ke masa depan yang lebih saksama untuk kawasan itu.

© James Steinkamp Photography
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply