Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Pusat Reka Bentuk Seni Longmen Qicun / Studio Dali Architects

Pusat Reka Bentuk Seni Longmen Qicun / Studio Dali Architects - Fotografi Luaran

Pusat Reka Bentuk Seni Longmen Qicun / Studio Dali Architects - Fotografi Luaran

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Kajian kami tentang Kampung Xiaoshi telah berlangsung selama lima tahun, dan tumpuan telah diberikan kepada peningkatan nilai komuniti dan integrasi dengan budaya dan industri. Pusat Reka Bentuk Seni muncul sebagai satu cara untuk membina perancangan wilayah dan galeri seni, menarik lebih banyak projek kebudayaan dan seni kepada masyarakat tempatan.

Pusat Reka Bentuk Seni Longmen Qicun / Studio Dali Architects - Fotografi LuaranPusat Reka Bentuk Seni Longmen Qicun / Studio Dali Architects - Fotografi Luaran

Kami berpendapat bahawa bangunan ini boleh menjadi titik perubahan untuk kampung Xiaoshi untuk keluar, yang akan menjadikan pembangunan komuniti secara beransur-ansur berubah daripada jenis berorientasikan dalaman kepada berorientasikan luaran dengan lebih banyak hubungan dan komunikasi dengan dunia luar. Dalam perancangan projek, kami juga mempertimbangkan kegunaan lain ruang pada masa hadapan, dan kaitannya dengan aktiviti komuniti. Oleh itu, kami memberi perhatian besar kepada fleksibilitinya.

Pusat Reka Bentuk Seni Longmen Qicun / Studio Dali Architects - Fotografi Luaran, Fasad, Tingkap, HalamanPusat Reka Bentuk Seni Longmen Qicun / Studio Dali Architects - Fotografi Luaran

Tapak ini terletak di pintu masuk kampung, di persimpangan dua gunung dan sungai, dengan gunung dan jalan utama di utara dan sungai di selatan, menurun secara beransur-ansur dari barat ke timur. Terdapat laluan dengan banyak pejalan kaki yang menghubungkan dua komuniti. Kami ingin mengekalkan laluan ini dengan kenangan kehidupan masyarakat luar bandar, supaya bangunan itu boleh diletakkan dalam segi tiga di sebelah kiri laluan, yang pada asasnya selaras dengan rancangan, menyelamatkan tanah ke tahap yang paling besar. Laluan ini juga akan ditinggalkan untuk pejalan kaki. Strategi ini diharapkan dapat membolehkan lebih ramai orang melalui bangunan ini dan menyedarinya, membawa lebih banyak peluang untuk pembangunan masa depan.

Pusat Reka Bentuk Seni Longmen Qicun / Studio Dali Architects - Fotografi Luaran, Fasad, TamanPusat Reka Bentuk Seni Longmen Qicun / Studio Dali Architects - Fotografi Luaran

Apa yang berbeza tentang pusat seni luar bandar? Perbezaannya ialah di bandar, pameran biasanya dalam persekitaran tertutup, manakala di luar bandar, alam semula jadi itu sendiri adalah pameran, dan kami ingin mengintegrasikan pameran ke luar bandar melalui reka bentuk.

Pusat Reka Bentuk Seni Longmen Qicun / Studio Dali Architects - Fotografi Luaran, Gerbang, TamanPusat Reka Bentuk Seni Longmen Qicun / Studio Dali Architects - Fotografi Luaran

Bahagian tengah bangunan direka bentuk sebagai atrium bulat, yang boleh merangkumi persekitaran semula jadi di sekeliling, seperti gunung, langit, angin dan hujan, dan kenangan bersejarah Kampung Xiaoshi, seperti tapak jambatan kereta api. Berdiri di atrium, anda dapat merasakan daya hidup alam semula jadi dan sejarah kampung Xiaoshi, yang makmur kerana perlombongan arang batu.

Pusat Reka Bentuk Seni Longmen Qicun / Studio Dali Architects - Fotografi Dalaman, Fasad, Tingkap, RasukPusat Reka Bentuk Seni Longmen Qicun / Studio Dali Architects - Fotografi Dalaman

Garis bulat direka bentuk di sekitar halaman tengah, dan pada masa yang sama, ada kemungkinan orang ramai boleh berjalan berulang-alik di dalam bangunan, supaya orang dan orang, orang dan alam semula jadi, orang dan pameran boleh bertemu lagi dan lagi. Dengan dinding kaca lutsinar dalam arah yang berbeza, ruang dalaman dipenuhi secara bergantian dengan pameran dan landskap luar bandar, mengingatkan orang ramai bahawa mereka berada di dalam hutan dan memberi inspirasi kepada keinginan mereka untuk alam semula jadi.

Pusat Reka Bentuk Seni Longmen Qicun / Studio Dali Architects - Fotografi Luaran
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply