Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Pusat Perkhidmatan Camp-de-Touage / Arkitek Blouin Tardif + Arkitek Éric Painchaud

© Stéphane Groleau, fotografi
© Stéphane Groleau, fotografi

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Arkitek mempunyai tanggungjawab yang menentukan apabila membina persekitaran semula jadi. Sejak awal, peluang untuk membesarkan wilayah yang unik dan megah adalah motivasi yang mendorong misi Société des Établissements de Plein Air du Québec (SÉPAQ):

«…untuk membangunkan wilayah dan aset awam yang diamanahkan;

…untuk memastikan kemampanan untuk faedah pelanggannya, wilayah Quebec, dan generasi akan datang;

… untuk menghubungkan manusia dengan alam semula jadi. » 1

© Stéphane Groleau, fotografi

Pembangunan Tanah – Menghubungkaitkan Sejarah, Program dan Alam Semula Jadi. Kem Tow bermula pada masa ketika muara Sungai Saguenay, yang dibentuk oleh pulau-pulau Lac Saint Jean, digunakan sebagai stesen tunda untuk kayu balak yang dialihkan ke bongkah kayu kecil. Oleh itu ledakan, struktur lambang yang dahulunya digunakan untuk memandu balak dan pembalakan, membentuk tulang belakang projek. Ia adalah benang biasa yang mengesan hubungan dengan sejarah sambil mencipta batu loncatan kepada kerjaya resort baharu sektor Camp de Touage di Taman Negara Pointe-Taillon.

Di luar puisi dan bentuk objek, tanggapan seni bina telah muncul daripada rujukan kepada ledakan. Konsep skrin pelindung, jambatan kaki, titik cerapan, penapis cahaya, dan ekspresi struktur adalah semua jalan pembangunan yang telah membawa kepada parti seni bina yang tenang dan koheren yang memenuhi pertimbangan teknikal dan fungsi pavilion penerimaan untuk manfaat pengalaman penggunanya.

© Stéphane Groleau, fotografi

Pendekatan Senibina Tiga Peringkat

Pemecahan program membolehkan penciptaan kawasan penerimaan pusat untuk semua pengguna Taman. Astaka membingkai kawasan penerimaan sambil menapis akses dari pelbagai pintu masuk; tempat letak kereta, laluan basikal, dan laluan pejalan kaki. Strategi pavilion ini juga mengutamakan penyesuaian kepada topografi tapak dan pemeliharaan penutup tumbuh-tumbuhan berhampiran bangunan. Penggunaan ruang luar untuk sistem peredaran projek memberikan pengalaman luar yang sebenar. Berpandukan jambatan pejalan kaki, satu kemestian pada permulaan pengalaman, laluan pelawat melalui ruang yang boleh diakses yang berbeza. Kaunter penyambut tetamu, butik, kawasan penyewaan peralatan, beranda, dan kawasan perkhidmatan untuk berkhemah boleh diakses dari jambatan kayu. Laluan bertingkat akhirnya menjadi tangga untuk menghubungkan lebih langsung ke kawasan perkhemahan di bawah. Di samping menjimatkan untuk projek di mana belanjawan awam terhad, strategi peredaran luaran ini merangsang penemuan pengguna terhadap alam sekitar. Di satu pihak, artikulasi bumbung dengan overhang besar menyatakan hierarki antara fungsi yang berbeza, manakala di sisi lain memastikan keabadian dan pembangunan kayu dilindungi daripada cuaca buruk. Kanopi yang menyelubungi ini membentuk zon penampan yang dilindungi untuk perhimpunan dan bersantai, sementara juga menjana pautan minat visual melalui bukaan yang membingkai landskap. Direka bentuk untuk kegunaan 3 musim, pemasangan, fenestrasi dan unjuran bumbung ditentukur dan menyepadukan pengudaraan pasif dan prinsip pemanasan. © Stéphane Groleau, fotografi© Stéphane Groleau, fotografi© Stéphane Groleau, fotografi

Pusat Perkhidmatan Camp de Touage menggabungkan resolusi seni bina yang koheren dan puitis dengan persekitaran semula jadinya. Berhubung secara langsung dengan misi mempromosikan resort dan pekerjaan awam umum SÉPAQ, ia membangkitkan rujukan wilayah dan sejarah yang berkaitan dengan pemanduan balak dan perhutanan, menyepadukan laluan laluan Vélo des Bleuets, dan memihak kepada penemuan tapak. dalam kotak kayu yang menyelubungi oleh semua pelawat ke rantau ini.

© Stéphane Groleau, fotografi

1. Petikan daripada pernyataan misi Société des Établissements de Plein Air du Québec (SÉPAQ) – Pelan Strategik 2017-2022

© Stéphane Groleau, fotografi
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply