Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Penukaran Vila Pekerja dari 1940-an / Samir Alaoui Architectes

Penukaran Vila Pekerja dari 1940-an / Samir Alaoui Architectes, © Tonatiuh Ambrosetti

© Tonatiuh Ambrosetti© Tonatiuh Ambrosetti

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Projek ini adalah penukaran vila pekerja dari tahun 1940-an dan merupakan sebahagian daripada kompleks terlindung rumah-rumah yang serupa yang asalnya dibina untuk pekerja syarikat kereta api nasional. Rumah itu pada asalnya mempunyai satu tingkat yang boleh didiami dan tingkat yang lebih rendah yang terdiri daripada bilik bawah tanah dan garaj. Dua tingkat sedia ada boleh diakses dari luar.

© Tonatiuh AmbrosettiPelan Lantai 0Pelan Lantai 1

Campur tangan ini mencadangkan penciptaan bilik tidur dan studio di tingkat bawah, ditambah dengan ruang pintu masuk baharu yang menyusun semula ruang peredaran menegak dan memberikan akses kepada dua tingkat rumah. Untuk mencapai ketinggian yang diperlukan untuk penciptaan ruang hidup, lantai tingkat bawah terpaksa digali. Begitu juga, berbilang tetingkap telah ditambah atau sebaliknya dibesarkan.

© Tonatiuh Ambrosetti

Perbezaan ketinggian baharu yang diperolehi di dalam bilik tidur dan studio, ditandakan dengan kemasan konkrit basuh pasir, untuk mengekalkan kesan tahap asal. Selain itu, kemasan ruang lantai baharu, serta pintu masuk, juga dilaksanakan dalam konkrit basuh pasir.

© Tonatiuh Ambrosetti© Tonatiuh Ambrosetti

Berbeza dengan kemasan konkrit yang dipilih untuk lantai serta bahagian bawah dinding di kedua-dua bilik tidur dan studio, ruang pintu masuk diperbuat daripada bingkai kayu. Ia adalah fasad kayu yang terbakar menyerlah daripada jumlah asal rumah.

© Tonatiuh Ambrosetti
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply