Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Pengubahsuaian Flat di Sakurazaka / ICADA + Makmal Masaaki Iwamoto

Pengubahsuaian Flat di Sakurazaka / ICADA + Makmal Masaaki Iwamoto, © Yurika Kono

© Yurika Kono

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Projek itu adalah pengubahsuaian flat sebuah apartmen berusia 30 tahun di Fukuoka City, Jepun, sebuah rumah untuk saya, isteri dan dua anak kami. Dengan menggunakan rak buku alih sebagai sekatan bilik tidur, saya mereka bentuk rumah di mana ruang mengembang dan mengecut apabila bentuk keluarga berubah. Di Jepun selepas perang, Kebanyakan unit flat direka untuk keluarga nuklear ibu bapa dan anak-anak, dengan ruang tamu, ruang makan, bilik ibu bapa, bilik kanak-kanak, dapur, dan bilik mandi dihimpit ke dalam segi empat tepat kecil sekitar 80 meter persegi. Apa yang anda lihat di sini ialah surat-menyurat satu dengan satu antara borang keluarga dan pelan lantai.

© Pejabat Foto YashiroRancangan© Yurika Kono© Yurika Kono

Walau bagaimanapun, keluarga itu berkembang dan berubah dari semasa ke semasa. Kanak-kanak, yang masih kecil, akan bertapak dan meninggalkan rumah dalam masa yang tidak lama lagi. Adalah munasabah untuk ibu bapa menikmati ruang selepas anak-anak pergi, tetapi bilik yang berpecah-belah di flat konvensional terlalu sempit untuk digunakan semula dan biasanya berakhir sebagai simpanan, dipenuhi dengan kotak kadbod berdebu cenderamata. Berdasarkan latar belakang ini, ideanya adalah untuk mencipta rumah di mana bilik boleh berkembang dan mengecut apabila keluarga berubah.

© Pejabat Foto YashiroRajah Persekitaran terma© Pejabat Foto Yashiro

Bilik tidur dibahagikan dengan tiga rak buku alih, yang boleh berselerak untuk membuat empat ceruk kecil, atau berkumpul di satu tempat untuk membuat satu bilik besar. Ruang setiap bilik boleh diperuntukkan secara bebas, dan dengan membuka pintu gelangsar polikarbonat yang menghadap ke ruang tamu, seluruh rumah boleh dijadikan satu ruang besar.

© Pejabat Foto Yashiro© Pejabat Foto Yashiro

Untuk bahan dan butiran, kami mengejar kepraktisan dan objektiviti. Bahan harian yang terdapat di bandar ditafsir semula dan menjadi elemen seni bina. Rak buku/sekatan boleh alih adalah dengan mengubah suai produk siap pakai yang digunakan dalam perpustakaan. Pintu gelangsar antara ruang tamu dan bilik tidur adalah panel polikarbonat tebal dengan rel yang diperbuat daripada logam beralun; tafsiran skrin kertas Jepun menggunakan bahan yang terdapat di bandar.

© Yurika Kono

Untuk meningkatkan keselesaan haba, penebat telah ditambah untuk menutup keseluruhan unit, termasuk sempadan unit jiran: Dalam kompleks perumahan, pemindahan haba ke unit jiran tidak boleh diabaikan. Silingnya dilapisi dengan panel penebat yang disandarkan dengan kerajang aluminium, bahan yang biasa digunakan di kilang, yang memantulkan cahaya yang masuk melalui tingkap dan membawanya jauh ke dalam bilik. Bangku di tepi tingkap adalah perabot kecil yang diilhamkan oleh kepraktisan bilik Jepun. Ia adalah tempat untuk melipat pakaian dan taman permainan yang menyeronokkan untuk kanak-kanak. Lampu berputar julur menerangi kaunter makan atau meja kerja yang besar. Seperti bangku tatami, strukturnya diperbuat daripada paip persegi keluli tahan karat, mengimbangi terima kasih kepada ketulan plumbum di dalam sebagai pengimbang.

© Pejabat Foto Yashiro
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply