Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Pejabat Halaman / Sanjay Puri Architects

Pejabat Halaman / Sanjay Puri Architects, © Dinesh Mehta

© Dinesh Mehta

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Ruang pejabat linear berpusing secara organik dalam pelan, mewujudkan halaman berlandskap yang besar di dalamnya. Berbeza dari dua hingga empat tingkat secara keratan, lantai pejabat diangkat dari tanah di sebelah barat daya dan timur laut untuk memudahkan angin barat daya melalui halaman.

© Dinesh MehtaPelan - Tingkat Bawah © Dinesh MehtaPelan - Tingkat 1© Dinesh Mehta

Sudut timur laut dan barat laut bangunan juga terangkat, menghasilkan volum besar tunggal di kedua-dua hujungnya untuk membolehkan sentuhan visual antara tingkat, tempat kafeteria dan perpustakaan ditempatkan. Tulang belakang peredaran menyusuri halaman dalaman, membolehkan landskap kelihatan semasa bergerak melalui pejabat dan kawasan kerja, menyusuri pembukaan pinggir luar ke arah taman luaran.

© Dinesh MehtaBahagian© Dinesh Mehta

Bentuk bangunan menjana sisi terpanjangnya yang berorientasikan ke utara, dengan louvers bersudut pada muka lain menghalakan ruang dalaman ke utara. Orientasi membenarkan cahaya tidak langsung sepanjang hari ke dalam semua ruang dalaman, menjadikan bangunan cekap tenaga.

© Dinesh MehtaKonsep© Dinesh Mehta

Pejabat halaman memperoleh prinsipnya daripada rumah halaman tradisional India, menghasilkan ruang pejabat yang berbeza dari segi volum dan orientasi, membolehkan ruang terbuka disepadukan dengan yang tertutup, dan mewujudkan ruang kerja yang cekap tenaga.

© Dinesh Mehta
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply