Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Laluan Tepi Sungai / Atelier Deshaus

Laluan Tepi Sungai / Atelier Deshaus, © Fangfang Tian

© Hao Chen

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Di dermaga pemunggahan arang batu yang terbiar selama bertahun-tahun kekal sebagai dinding konkrit bertetulang sepanjang 90 meter dan tinggi 4 meter. Ini pernah menjadi tempat yang tidak dilalui tetapi merupakan pusat bekalan tenaga untuk Shanghai. Namun begitu, memandangkan kawasan dermaga itu kebanyakannya diduduki oleh kilang-kilang, penduduk berhampiran sukar sampai ke tepi sungai dan kekurangan ruang komunal yang mencukupi. Semasa proses mengubah tapak perindustrian menjadi ruang awam, komponen perindustrian biasa sedia ada akan berfungsi sebagai aspek bersejarah yang penting dan saksi tamadun perindustrian Shanghai, yang akan didedahkan di ruang baharu.

© Fangfang Tian© Hao Chen

Dinding konkrit panjang diguna pakai sebagai platform untuk pembinaan baharu, yang memasang jambatan landai yang menghubungkan dinding kawalan banjir dan dermaga dan kemudian merentasi pokok-pokok liar, koridor terbuka panjang bertingkat, dan astaka berehat. Di hadapan dinding adalah taman sunyi di antara jurang antara dermaga dan pantai. Runtuhan perindustrian tepi laut di celah itu bertukar menjadi objek estetik dalam budaya metropolitan kontemporari. Tumbuhan liar di runtuhan juga memelihara mikroorganisma yang wujud bersama, oleh itu projek ini juga penting dalam kebimbangan biologi dan mampan. Dermaga yang tidak mempunyai pemunggahan arang batu kini digilap menjadi gelanggang penggelek. Ini juga boleh dianggap sebagai satu lagi jenis kemampanan.

© Hao Chen© Hao Chen

Orang ramai boleh berlama-lama di sini atau melalui, berkumpul atau merayau. Tempat ini meluaskan hubungan kejiranan dengan luar. Ia menyediakan penduduk di kawasan kejiranan, termasuk mereka yang bekerja di sini sebelum ini, dengan kebiasaan yang pelik, durée, ruang komunal tepi sungai baharu yang diubah daripada infrastruktur bandar yang acuh tak acuh. Komuniti yang sesak menjangkau ke sungai yang luas.

© Hao Chen© Hao Chen

Dermaga itu terletak di pinggir sungai Daerah Yangpu, yang telah melalui proses penjanaan semula bandar dan transformasi tanah perindustrian. Sehingga September 2019, Laluan Tepi Sungai bersama dermaga kilang gas telah menyertai ruang awam tepi sungai sepanjang 5.5 kilometer yang disambungkan sepenuhnya dalam daerah itu. Pada September 2020, kawasan ini menjadi salah satu daripada enam “Zon Demonstrasi untuk Perlindungan dan Penggunaan Warisan Budaya Kebangsaan” yang pertama.

© Hao Chen© Hao Chen
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply