Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Klinik KOKAGE / Pejabat Reka Bentuk Senibina SAI + ATIES

Klinik KOKAGE / Pejabat Reka Bentuk Senibina SAI + ATIES - Fotografi Luaran, Tingkap, Fasad

Klinik KOKAGE / Pejabat Reka Bentuk Senibina SAI + ATIES - Fotografi Luaran, Fasad

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. KOKAGE” ialah projek yang mencadangkan bentuk baharu penjagaan perubatan tempatan dan kebajikan masyarakat di Bandar Kure, Prefektur Hiroshima, dengan “sistem pertukaran di mana semua orang boleh berkumpul dengan mudah” yang mengatasi halangan sosial, dan diketuai oleh sebuah syarikat perubatan dengan falsafah “masyarakat simbiosis komuniti” yang membolehkan orang ramai dari semua peringkat umur dan kedua-dua jantina menjalani kehidupan mereka mengikut kehendak mereka.

Klinik KOKAGE / Pejabat Reka Bentuk Senibina SAI + ATIES - Fotografi Luaran, Meja, Tingkap, HalamanKlinik KOKAGE / Pejabat Reka Bentuk Senibina SAI + ATIES - Imej 17 daripada 19Klinik KOKAGE / Pejabat Reka Bentuk Senibina SAI + ATIES - Fotografi Dalaman, Tingkap, HandrailKlinik KOKAGE / Pejabat Reka Bentuk Senibina SAI + ATIES - Fotografi Luaran, Taman

Projek ini, yang pertama seumpamanya, adalah “pusat membeli-belah perubatan” yang terletak di kawasan tengah Bandar Kure, dikelilingi kemudahan awam seperti pejabat pos dan hospital, dan 5 minit berjalan kaki dari Stesen JR Kure, di mana aliran orang agak tinggi. Ia juga dikehendaki mempunyai kemudahan yang boleh menyediakan rawatan kesihatan mental dan sokongan berdikari kepada belia dan keluarga mereka, dan juga mempunyai fungsi penyebaran maklumat yang terbuka kepada masyarakat, menggalakkan pelbagai bentuk rehat dan interaksi.

Klinik KOKAGE / Pejabat Reka Bentuk Senibina SAI + ATIES - Fotografi Dalaman, KerusiKlinik KOKAGE / Pejabat Reka Bentuk Senibina SAI + ATIES - Imej 18 daripada 19Klinik KOKAGE / Pejabat Reka Bentuk Senibina SAI + ATIES - Fotografi Dalaman, Gerbang

Diinspirasikan oleh “budaya unik berinteraksi di jalanan” Kure, seni bina mewujudkan kedalaman di bandar dengan menganyam tiga dimensi melalui ruang jalan di mana sesiapa sahaja boleh masuk dan keluar dari bangunan dengan bebas. Matlamatnya adalah untuk mewujudkan ruang bandar yang “teduh” di mana orang ramai boleh merehatkan kaki mereka di tempat yang semula jadi dan selesa dengan meningkatkan tahap kebebasan ruang.

Klinik KOKAGE / Pejabat Reka Bentuk Senibina SAI + ATIES - Fotografi Luaran, Pencahayaan, Fasad, Tingkap

Untuk mencipta sebanyak mungkin aliran orang yang berbeza, kami mendapatkan “tarik” (ruang luar) yang mencukupi di hadapan bangunan dan merancang susun atur yang menarik jalan ke bahagian dalam tapak. Di samping itu, untuk mewujudkan ruang terbuka di dalam bangunan, empat papak dilangkau dan disambungkan dengan garis aliran menegak, mewujudkan aliran orang ke atas dan ke bawah, dan menuju ke atas bumbung. Kekisi papak timbul pada aras paling atas dan membalut ruang tiga dimensi ini dengan “teduh”.

Klinik KOKAGE / Pejabat Reka Bentuk Senibina SAI + ATIES - Imej 19 daripada 19

Empat papak ini, yang mempunyai fungsi yang berbeza secara halus seperti aktiviti, rehat, menunggu, dan berbual, boleh digunakan secara bebas oleh pengguna kemudahan perubatan dan sesiapa sahaja. Kami percaya bahawa penciptaan persekitaran yang akan membantu membendung kemerosotan aktiviti fizikal baru-baru ini, yang telah didorong oleh pembangunan persekitaran Internet dan larangan wajib daripada keluar, adalah penting untuk masyarakat di mana “penjagaan perubatan masa depan “akan melampaui rawatan semata-mata dan terus berhubung dengan orang ramai.

Klinik KOKAGE / Pejabat Reka Bentuk Senibina SAI + ATIES - Fotografi Luaran, Tingkap, Fasad
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply