Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Kilang & Pejabat SAW / Chris Briffa Architects

Kilang & Pejabat SAW / Arkitek Chris Briffa - Fotografi Luaran, Fasad

Kilang & Pejabat SAW / Arkitek Chris Briffa - Fotografi Luaran

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Sambungan kontemporari kepada kilang perabot dan pejabat sedia ada, dibina daripada unsur konkrit pratuang, yang membalut seluruh perimeter tapak dengan tudung yang elegan, bergaris, seperti langsir, sambil melampirkan ruang pembuatan yang diterangi secara semula jadi di dalamnya. Pejabat atas bumbung dibina di sekeliling aci dan teres ringan, membenarkan cahaya semula jadi mencurah masuk, dan landskap ke kawasan kerja.

Kilang & Pejabat SAW / Arkitek Chris Briffa - Fotografi Luaran, FasadKilang & Pejabat SAW / Arkitek Chris Briffa - Imej 19 daripada 19

Bilik mesyuarat dan kawasan pelanggan diterangi secara semula jadi oleh nada chiaroscuro hangat yang menapis melalui landskap Mediterranean. Pada tahun 1991, tukang kayu berusia 18 tahun Stephen Azzopardi menubuhkan bengkel pertukangannya di sebuah garaj kecil di Qormi. Dengan bantuan isterinya Sharon, Stephen Azzopardi Woodworks (SAW) perlahan-lahan berkembang menjadi salah satu kemudahan pengeluaran terbesar dan paling maju di pulau itu, dan lanjutan 10,000sq.m baru-baru ini kilang mereka di Tal-Handaq adalah bukti komitmen mereka kepada inovasi dan reka bentuk.

Kilang & Pejabat SAW / Arkitek Chris Briffa - Fotografi Dalaman, KerusiKilang & Pejabat SAW / Arkitek Chris Briffa - Fotografi Dalaman, Meja, Kerusi

Selain daripada permintaan yang semakin meningkat untuk kerja pertukangan yang berkualiti, pemacu utama mereka sentiasa tertumpu pada peningkatan kualiti hidup untuk kedua-dua pekerja dan pelanggan. Pada awalnya, Azzopardi memahami bahawa kejayaan komersial akan sentiasa bergantung pada sumber yang paling berharga: elemen manusia. Keselesaan dan kesejahteraan orang ramai yang menggunakan kemudahan ini setiap hari adalah teras projek. Cahaya semula jadi, pengudaraan, keselesaan terma, dalaman yang memberi inspirasi, dan struktur ikonik yang berbeza dengan kejiranan industri yang suram, merupakan faktor utama dalam peringkat reka bentuk awal.

Kilang & Pejabat SAW / Arkitek Chris Briffa - Fotografi Dalaman, KacaKilang & Pejabat SAW / Arkitek Chris Briffa - Fotografi Dalaman

Hasil pelaburan dan kerja keras mereka sudah mula membuahkan hasil. Kemudahan pengeluaran yang sibuk kini telah bercabang kepada dua; satu menawarkan pertukangan tradisional yang dipesan lebih dahulu bergantung pada kemahiran kerja kayu lama dan satu lagi menggunakan proses automatik sepenuhnya daripada penyimpanan mentah kepada pemasangan kepada pembungkusan untuk penghantaran. Strategi dua kali ganda ini, jelas Stephen, adalah lebih mampan disebabkan oleh batasan masa kini dalam hal mendapatkan tenaga kerja mahir. Menggunakan kedua-dua kakitangan yang mahir dan didorong secara teknikal juga telah membawa usaha baharu mereka DARI: barisan perabot kediaman, yang direka oleh arkitek dan pereka tempatan, dengan masa penghantaran yang luar biasa dan perhatian yang mendalam terhadap perincian.

Kilang & Pejabat SAW / Arkitek Chris Briffa - Fotografi Dalaman

Pejabat atas bumbung yang elegan menikmati cahaya semula jadi dan pemandangan yang jauh sepanjang hari; terima kasih kepada teres perimeter yang menghadap ke NE dan dua halaman yang menghadap ke Selatan mengapit penerimaan tetamu dan bilik mesyuarat. Potongan panel serap bunyi dalam corak yang sama seperti fasad bangunan mencapai keselesaan pendengaran di sepanjang partition kaca pejabat; manakala landskap yang murah hati menyejukkan teres dan halaman pada musim panas. Koridor gelap bersalut kayu menghala ke galeri tontonan akrofobik ke dalam kemudahan pengeluaran; pemecah ais yang tidak dapat dilupakan yang disukai oleh pemiliknya apabila mereka memperkenalkan karya mereka kepada tetamu dan pelanggan mereka.

Kilang & Pejabat SAW / Arkitek Chris Briffa - Fotografi Dalaman, Kerusi, Tingkap
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply