Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу
Kilang Idea / MVRDV - Fotografi Luaran, Tingkap

Kilang Idea / MVRDV - Fotografi Luaran, Cityscape, Windows

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Idea Factory, ialah transformasi bekas bangunan kilang di perkampungan bandar Shenzhen di Nantou yang menggunakan semula dan menambah baik bangunan secara mampan dan bukannya merobohkan dan membinanya semula. Projek ini mengandungi gabungan pejabat untuk Institut Penyelidikan Bandar China Vanke dan pejabat untuk disewa – namun walaupun program ini dijalankan, ciri-ciri yang membezakannya adalah bersifat awam: sebuah tangga memotong jalannya melalui bangunan enam tingkat, menuju ke atas bumbung dengan satu siri “bilik” yang dikelilingi oleh “dinding” buluh hidup, menawarkan pelbagai kemudahan dan aktiviti.

Kilang Idea / MVRDV - Fotografi Luaran, Cityscape, WindowsKilang Idea / MVRDV - Fotografi Luaran, Tingkap, Cityscape

Nantou berakar umbi sebagai pekan bersejarah purba tetapi kini menjadi perkampungan bandar Shenzhen, kerdil oleh bangunan pencakar langit yang mengelilinginya. Kilang Idea ialah projek terbesar dalam beberapa pengubahsuaian yang dicadangkan oleh Vanke, semuanya dengan reka bentuk oleh arkitek terkenal di peringkat nasional dan antarabangsa, yang bertujuan untuk mempercepatkan transformasi Nantou menjadi hab budaya dan kreatif.

Kilang Idea / MVRDV - Imej 27 daripada 28Kilang Idea / MVRDV - Imej 23 daripada 28

Daripada merobohkan dan membina semula, reka bentuk itu secara mampan mengubah suai bangunan kilang yang tidak digunakan, mengekalkan secebis sejarah Nantou sambil juga mempunyai pelepasan karbon yang lebih rendah daripada bangunan baharu. Struktur asal bangunan telah diperkukuh supaya lantai tambahan boleh ditambah di atas untuk memaksimumkan keluasan lantai. Sementara itu, fasad asal telah dialihkan, dengan bingkai konkrit bangunan terdedah dan dipelihara untuk menunjukkan kesan sejarah bangunan. Muka bangunan baharu diletakkan semula dari pinggir struktur, mewujudkan loggia terbuka yang membaluti seluruh bangunan. Ini membolehkan peredaran dan membolehkan pertemuan peluang dengan rakan sekerja yang menghasilkan persekitaran kreatif yang dinamik.

Kilang Idea / MVRDV - Fotografi Luaran, TamanKilang Idea / MVRDV - Fotografi Luaran, TamanKilang Idea / MVRDV - Fotografi Luaran

Menghadap ke dataran awam kecil di tingkat bawah, struktur seperti tiub yang menonjol bersalut kayu menandakan pintu masuk ke tangga awam yang mengukir jalan melalui bangunan. Di dalam, tangga itu dilapisi cermin dan dihiasi dengan papan tanda neon yang terang, mencipta peringatan estetik tentang zaman awal perbandaran Shenzhen. Di tingkat empat, tangga ini menonjol ke bahagian lain bangunan – peluang untuk melihat pemandangan bumbung sekeliling – sebelum membelok dan terus naik ke bumbung.

Kilang Idea / MVRDV - Fotografi Luaran, Tingkap, FasadKilang Idea / MVRDV - Fotografi Luaran, Tingkap, Fasad

Apabila keluar dari tangga, pengunjung disambut dengan landskap buluh hijau yang penuh dengan kemudahan dan aktiviti. Ini disusun untuk membentuk “maze” buluh yang membahagikan bahagian atas bumbung kepada bilik yang berbeza, setiap satu mengandungi aktiviti yang berbeza: kotak kaca untuk persembahan dan acara, pelbagai ruang tempat duduk, gim, trampolin, buaian, rumah teh, ruang makan, lantai tarian, dan set catur. Bumbung ini menjadikan projek lebih mampan dari segi ekologi dan sosial: buluh mencipta ruang yang sejuk dan berlorek dan menyokong biodiversiti dalam persekitaran bandar yang padat, manakala bilik aktiviti menyediakan ruang sosial dan riadah di kawasan kejiranan yang secara sejarahnya kurang bernasib baik.

Kilang Idea / MVRDV - Fotografi Dalaman
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply