Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Institut Badia i Margarit / GATPA

© José Hévia

© José Hévia

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Sekolah ini terletak di Igualada, sebuah bandar kecil pedalaman di Catalonia. Ia mempunyai iklim yang lebih lembap dan lebih sejuk daripada bandar litoral. Enric Miralles dikebumikan di sana. Sungai Anoia melintasinya. Industri tekstil dan penyamakan kulit yang besar telah dibangunkan pada abad XIX di tepi sungai, membawa bersamanya kemakmuran dan pertumbuhan penduduk. Ia hampir dibongkar sepenuhnya pada bahagian terakhir abad ke-XX.

© José Hévia© José Hévia

Sekolah perlu mengembangkan bahagian sekolah menengahnya. Gimnasium dan beberapa bilik darjah di sekolah lama juga perlu dibaiki. Pertandingan seni bina dua fasa awam telah dianjurkan oleh kerajaan Catalan, yang kami menangi.

© José HéviaPlanta bajaSección transversal© José Hévia

Satu-satunya tempat yang tersedia ialah tanah nipis yang panjang dengan orientasi timur-barat selari dengan riera d’Òdena di bawah. Terdapat cerun curam di antara mereka. Ia bersebelahan dengan gimnasium, tetapi terpencil dari seluruh sekolah. Sekolah lama itu mempunyai struktur konkrit tuang in-situ, dengan dinding bata ditutupi di beberapa bahagian dengan jubin hijau.

© José Hévia© José Hévia

Bagaimana untuk menyambungkan bangunan baru dan lama sambil memberikan taman permainan yang cukup besar dan orientasi optimum kepada bangunan baru? Terdapat juga laluan lama yang datang dari sungai, yang menarik untuk dikekalkan.

© José Hévia

Keputusan pertama ialah membuat tangen prisma segi empat tepat panjang dan sempit ke dataran awam di barat supaya ia membebaskan sebanyak mungkin taman permainan ke timur. Rentang struktur dan bentuk ortogon isipadu baharu membolehkan struktur konkrit pasang siap dengan mudah, dibuat hanya sejauh 70 km. jauh. Dinding Termoarcilla membolehkan kami membina membran dengan keliangan yang berbeza mengikut orientasi dan keperluan program dalaman, daripada fasad berventilasi kepada kekisi. Dalam badan padat ini, dua halaman membawa orientasi matahari yang lebih baik untuk bilik darjah. Struktur keluli ringan menjembatani dan menghubungkan sekolah menengah baharu, gim yang telah diubah suai dan sekolah lama di tingkat satu. Di bawahnya, anjung yang merupakan pintu masuk baru ke tempat itu.

© José Hévia
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply