Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Haven The Eternal Experience Pavilion / Rnd Earth

Haven The Eternal Experience Pavilion / Rnd Earth - Fotografi Luaran, Hutan

Haven The Eternal Experience Pavilion / Rnd Earth - Fotografi Luaran, Hutan

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Dengan pemandangan yang indah, tapak kontur berbentuk mangkuk terletak di Peermade, Kerala, India. Perbezaan aras tapak adalah kira-kira 1m hingga 4 m yang terus turun ke lembah yang dalam. Landskap semula jadi menambah keindahan tapak yang mempunyai banyak pokok pisang dan beberapa jenis lain di sekelilingnya. Iklim tapak ini kebanyakannya berkabus dan hujan turun 9 bulan setahun secara berterusan. Juga, longkang kecil mengalir melalui tapak yang membantu dalam mengarahkan aliran semula jadi air hujan ke bawah.

Haven The Eternal Experience Pavilion / Rnd Earth - Fotografi Dalaman, GerbangHaven The Eternal Experience Pavilion / Rnd Earth - Imej 16 daripada 22Haven The Eternal Experience Pavilion / Rnd Earth - Fotografi Dalaman, GerbangHaven The Eternal Experience Pavilion / Rnd Earth - Imej 17 daripada 22

Bereksperimen dengan seni bina memberikan kita keseronokan dan membantu dalam pembelajaran dengan lebih baik. Kualiti eksperimen ini diilhamkan oleh mentor seni bina saya, Ar. Vinu Daniel. Struktur ini ialah struktur peti besi Timbrel eksperimen yang dilakukan untuk kandang lembu di tapak berkontur. Teknik Timbrel Vault telah diikuti mengikut mentor saya, Ar. Struktur bilik kebal berasaskan Catenary Senthil Kumar Doss yang merupakan Bapa Kebal Timbrel India, tempat beliau membimbing sepanjang pelaksanaan projek.

Haven The Eternal Experience Pavilion / Rnd Earth - Fotografi Luaran, Tingkap, HutanHaven The Eternal Experience Pavilion / Rnd Earth - Imej 21 daripada 22Haven The Eternal Experience Pavilion / Rnd Earth - Fotografi Luaran, Gerbang, Hutan

Idea untuk mencadangkan peti besi untuk kandang lembu adalah untuk menjadikannya kos rendah dari segi ekonomi dengan menggunakan bahan-bahan tempatan dan mampan dengan cara tersendiri tanpa menggunakan keluli atau konkrit. Batang kitar semula, casuarina dan buluh telah digunakan untuk sokongan pembinaan. Mengesan tanah rata di tapak, empat titik sauh untuk bilik kebal telah ditempatkan pada aras berbeza 0m, 0.70m dan 2.1m. Empat gerbang katenari berbeza pada ketinggian yang berbeza-beza mencipta pengalaman abadi di dalam bilik kebal. Tiga lapisan 25mm tebal ”Sithu kal” (bata kecil) telah digunakan, yang boleh didapati secara tempatan berhampiran tapak sekitar radius 40kms. Rentang maksimum gerbang katenari ialah 6.6m dan ketinggian maksimum bilik kebal ialah 3m.

Haven The Eternal Experience Pavilion / Rnd Earth - Fotografi LuaranHaven The Eternal Experience Pavilion / Rnd Earth - Fotografi Dalaman

Bilik kebal ini ialah struktur mampatan penuh di mana tapak kaki telah direka bentuk mengikut pemindahan daya daripada struktur menjadikannya stabil. Bentuk struktur mengikut bentuk muka bumi semula jadi meninggalkan landskap semula jadi dan pokok tidak terganggu di mana ia menyamar bersama mereka. Tiada satu pun bentuk muka bumi semula jadi telah dialihkan dan struktur telah dibina sewajarnya dengan mengambil kira cerun dan persekitaran.

Haven The Eternal Experience Pavilion / Rnd Earth - Fotografi Luaran, Hutan, Gerbang

Juga mempertimbangkan aliran angin lebat dan hujan di tapak, bukaan dalam struktur telah direka bentuk yang membantu dalam mengarahkan aliran air hujan ke lembah dalam. Struktur ini telah diperolehi daripada enjin fizik Kanggaru, memandangkan permukaan tapak dan mengenakan beban memberikan kita keanjalan maksimum permukaan menjadikannya struktur mampatan yang stabil. Longkang sedia ada telah dibenarkan mengalir melalui struktur yang digunakan untuk pelupusan air kumbahan. Tempoh keseluruhan tempoh pembinaan adalah 3 bulan walaupun menghadapi pelbagai cabaran semasa hari hujan lebat dengan kontur yang dalam.

Haven The Eternal Experience Pavilion / Rnd Earth - Fotografi Luaran, Hutan
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply