Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Galeri DADE / Aether Architects

Galeri DADE / Aether Architects , © Galeri DADE

© Galeri DADE

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Projek ini terletak di OCT Loft, Shenzhen, Wilayah Guangdong. Fungsi itu adalah ruang untuk pemilik bertemu rakan, membaca dan menulis, dan juga galeri terbuka kepada orang ramai. Disebabkan oleh watak komposit yang digunakan: kedua-dua ruang persendirian dan galeri awam, pengubahsuaian ruang terutamanya mempertimbangkan dua faktor: hubungan antara ruang dan pemilik dan hubungan antara ruang dan pameran.

© Galeri DADE© Galeri DADE

Hubungan antara ruang dan pemilik. Galeri itu berada di tingkat empat dan dinding luar melebihi 1.1 meter di sebelah timur semuanya tingkap kaca yang menghadap deretan pokok yang rimbun, di sebelah pokok pula terdapat bangunan-bangunan tinggi di bandar, pokok-pokoknya terbentuk. lapisan semula jadi antara galeri dan bangunan. Perasaan dikelilingi oleh pokok-pokok yang rapat dan cahaya matahari yang jelas dari timur yang dipancarkan dengan mendalam ke dalam angkasa sangat mengharukan pemiliknya dan membuatkan dia memilih ruang ini, jadi bagaimana untuk mengekalkan pemandangan ini dan memanjangkan fenomena semula jadi ini ke pedalaman adalah inti. daripada reka bentuk. Berdasarkan perkaitan antara pandangan manusia dengan ketinggian kanopi pokok, ketinggian tingkap dilaraskan supaya orang hanya dapat melihat pokok melalui tingkap tetapi tidak dapat melihat bangunan di belakangnya. Pelarasan kecil ini memberikan ruang rasa persekitaran semula jadi yang kuat: nampaknya galeri itu terletak di dalam hutan dan bukannya di bandar. Galeri seluas 75 meter persegi boleh dilihat dari pintu masuk dan penghujung garis penglihatan adalah tingkap, melalui tingkap cahaya menembusi jauh ke dalam ruang. Reka bentuk menggerakkan sempadan ruang yang jelas dan tegar dengan melencongkan dinding secara sederhana, seterusnya memacu perubahan kedalaman cahaya pada permukaan dalaman dan aliran ruang, kemudian ruang menjadi kotak yang menyerap dan menghasilkan semula fenomena alam. Pemilik boleh berjalan di dalam ruang dan melihat fenomena semula jadi yang dia suka, dan ruang itu tidak lagi jelas sepintas lalu tetapi mempunyai lapisan dan skala yang kaya: perubahan halus dalam warna ambien, rona cahaya dan bayang-bayang halus, atau ruang tempatan yang mengembang atau kontrak berdasarkan skala badan. Akhirnya, kualiti semula jadi penjajaran kiasan dan abstrak dalam ruang adalah tindak balas kepada keinginan pemilik terhadap alam semula jadi.

© Galeri DADE© Galeri DADE

Hubungan antara ruang dan pameran. Ketinggian tingkap dilaraskan supaya cahaya matahari yang menembusi ke dalam bilik tidak langsung menyinari lukisan itu. Dinding yang dinaikkan juga membayangkan garis pameran yang bergerak, irama susunan lukisan dan pertimbangan untuk mewujudkan kawasan kecil di mana individu boleh menikmati karya seni dengan senyap. Di mana dinding bengkok terutamanya terletak di hujung manakala kawasan tengah dinding agak rata, jadi dinding bergulung tidak akan menjejaskan fungsi menggantung gambar. Dan sempadan yang dinaikkan juga memanjangkan jarak peralihan antara setiap lukisan dan mencipta lebih banyak penimbal dan ruang kosong di sekelilingnya, sekali gus menyerlahkan paparan setiap karya seni.

© Galeri DADE

Apabila meletakkan pepejal di dalam ruang, ia pasti akan mengambil ruang/kosong, tetapi apabila mengurangkan perkadaran lompang di tempat itu, adakah ia semestinya akan membuatkan ruang terasa sempit? Dalam projek ini, bilangan dinding yang mengelilingi galeri digandakan, tetapi orang yang hadir berasa ringan dan rasa luas alam semula jadi. Akhir sekali, dalam projek ini, bahagian dalam adalah lanjutan alam semula jadi ke bahagian dalam bangunan.


Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply