Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Campus Iberdrola / ABAA Arquitectura

Campus Iberdrola / ABAA Arquitectura, © Josep Maria Molinos

© Joseph Maria Molinos

Penerangan teks disediakan oleh arkitek. Fleksibiliti sebagai moto utama. Projek untuk Kampus Iberdrola baharu, terletak di San Agustín de Guadalix (Madrid), adalah berdasarkan fleksibiliti sebagai moto utamanya dan komited kepada watak awam, mampan dan terbuka sebagai prinsip komposisi asasnya. Kawasan luar yang besar dikenali sebagai La Plaza bertindak sebagai hab di sekelilingnya di mana pelbagai bangunan berprogram disusun, semuanya diliputi oleh kanopi beralun besar yang melindungi dan melindungi mereka daripada cuaca dan menyediakan kompleks dengan integriti formal dan konsep yang diperlukan. Susun aturnya yang ringkas, bersama-sama dengan pintu masuk yang berasingan pada dua tingkat – untuk kenderaan dan pejalan kaki – memudahkan dan membolehkan pengkategorian pintu masuk mengikut tahap keselamatan yang diperlukan. Keputusan telah dibuat dalam bangunan untuk mengeluarkan semua teras komunikasi mereka, sama ada untuk aliran orang, pemasangan atau teras basah. Ini memberikan fleksibiliti untuk sebarang perubahan penggunaan pada masa hadapan serta kesederhanaan yang hebat apabila ia berkaitan dengan susun atur dalaman bangunan, di samping kemampanan berdasarkan meminimumkan dan menyesuaikan permukaan fasad mengikut orientasi mereka – pemalar haba di dalam bangunan – dan mengutamakan pengudaraan silang semula jadi yang betul.

© Joseph Maria MolinosAlzado y secciones© Joseph Maria Molinos

Dengan menyesuaikan diri dengan topografi sedia ada dan meminimumkan sebarang kemungkinan kerja tanah atau penggalian, seni bina Kampus Iberdrola telah dilihat sebagai teka-teki atau model mekanikal yang komponen komunikasi, perkhidmatan dan pemasangannya serba boleh dan sentiasa boleh diakses secara bebas dari luar bangunan. Apabila bercakap tentang kualiti alam sekitar dan landskap, landskap sedia ada telah dipelihara dan dipertingkatkan dengan mengekalkan spesies semasa dan pengembangan seterusnya, menutup projek dengan elemen bumbung yang mengintegrasikan kompleks ke persekitarannya dan meningkatkan elemen pemasangan bioklimatik. Pergola menyemai kompleks dengan skala bandar yang sesuai, memandangkan ia boleh dilihat dari lebuh raya berhampiran. Elemen fotovoltaik dan haba bukan sahaja memberikan naungan kepada pengguna kampus, tetapi juga menyediakan tenaga bersih untuk kompleks tersebut.

© Joseph Maria Molinos

Sebuah auditorium melengkapkan senarai komprehensif ini, dengan pelbagai kemungkinan pencahayaan semula jadi melalui panel muka depan boleh alih yang besar. Tempat letak kereta terbuka sepenuhnya dan masih bertutup, membawa kepada kecekapan tenaga dan sensasi pencahayaan dan pengudaraan semula jadi yang menyenangkan. Ini meningkatkan kualiti dan kehangatan ruang awam dan mengukuhkan imej etika awam syarikat, dengan itu mewujudkan bandar yang benar-benar dalam sesebuah bandar.

© Joseph Maria Molinos
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply