Skip to main content

Sumber: АrсhDаilу

Bangunan Bercampur Studio Tanta / TAISEI DESIGN Perancang Arkitek & Jurutera

Bangunan Bercampur Studio Tanta / TAISEI DESIGN Perancang Arkitek & Jurutera - Fotografi Luaran, Tingkap, Fasad

Bangunan Bercampur Studio Tanta / TAISEI DESIGN Perancang Arkitek & Jurutera - Fotografi Luaran, Cityscape

Mercu tanda bandar di persimpangan jalan yang menghadap ke hutan rimbun – Studio Tanta ialah studio rakaman yang berdiri di sudut persimpangan jalan melihat ke atas hutan rimbun Taman Yoyogi, dan dibayangkan untuk menjadi hab komunikasi budaya. Tidak seperti studio rakaman konvensional, Studio Tanta mempunyai ruang istirahat terbuka dan restoran yang dikelilingi oleh kehijauan, selain ruang akustik yang boleh digunakan untuk pelbagai program dan niat. Ruang istirahat dan restoran menambah nilai kepada bangunan studio rakaman, yang memupuk muzik yang akan terukir dalam ingatan seseorang dan diwarisi oleh generasi seterusnya.

Bangunan Bercampur Studio Tanta / TAISEI DESIGN Perancang Arkitek & Jurutera - Fotografi Luaran, Tingkap, FasadBangunan Bercampur Studio Tanta / TAISEI DESIGN Perancang Arkitek & Jurutera - Imej 22 daripada 25Bangunan Bercampur Studio Tanta / TAISEI DESIGN Perancang Arkitek & Jurutera - Fotografi Dalaman, Fasad, Rasuk

Bingkai konkrit tuang-dalam-situ memberikan rupa bertekstur kasar kepada bangunan mercu tanda yang terletak di antara sempadan bandar dan hutan. Bangunan ini melihat perubahan halus dalam penampilan mengikut musim dan keadaan cuaca. Ruang dalaman yang serba boleh wujud dalam tempoh masa tenang yang mengalir di dalam hutan, tanpa ditenggelami oleh kelajuan transformasi bandar yang pantas. Walaupun studio rakaman memerlukan ruang tertutup, ruang istirahat, restoran dan ruang teres disusun sebagai “peringkat” terbuka, mengalu-alukan cahaya semula jadi dari tingkap besar yang menghadap ke hutan yang kaya di taman Yoyogi. Tingkap “peringkat” boleh dibuka untuk membolehkan pengudaraan semula jadi semasa musim apabila udara segar terasa lembut, mewujudkan ruang yang selesa menggunakan tenaga semula jadi.

Bangunan Bercampur Studio Tanta / TAISEI DESIGN Perancang Arkitek & Jurutera - Fotografi Dalaman, Fasad, HandrailBangunan Bercampur Studio Tanta / TAISEI DESIGN Perancang Arkitek & Jurutera - Imej 24 daripada 25Bangunan Bercampur Studio Tanta / TAISEI DESIGN Perancang Arkitek & Jurutera - Fotografi Dalaman, Ruang Tamu, Sofa, Pencahayaan

Pemandangan hutan yang indah dari “peringkat” ini berbeza dari setiap lokasi dan ketinggian, mewujudkan koleksi tempat keselesaan yang berbeza dan pengalaman spatial yang kaya di mana ia mencetuskan kreativiti artis. Studio rakaman muzik ialah ruang untuk menghasilkan “bunyi” dan seperti alat muzik, kualiti “bunyi” ditentukan oleh elemen spatial seperti bahan, struktur dan bentuk ruang. Bentuk dan spesifikasi studio dihasilkan daripada pengiraan lanjutan, manakala bahan semula jadi banyak digunakan untuk bahagian dalamannya, memberikan keseimbangan antara prestasi penebat bunyi yang berkualiti dan penampilan yang mewah.

Bangunan Bercampur Studio Tanta / TAISEI DESIGN Perancang Arkitek & Jurutera - Fotografi Dalaman, Tingkap, Fasad

Meramalkan seni bina “akustik” yang akan dikekalkan untuk digunakan untuk jangka masa yang lama, bangunan itu direka bentuk dari imaginasi “luar dunia ini” dan dengan sangat berhati-hati seolah-olah mengendalikan alat muzik yang rapuh. Ia selesai dengan konkrit, kayu semula jadi, dan plaster untuk mengharmonikan dengan persekitaran hijau

Bangunan Bercampur Studio Tanta / TAISEI DESIGN Perancang Arkitek & Jurutera - Fotografi Luaran, Cityscape
Sumber: АrсhDаilу

Leave a Reply